VÅRE PRODUKTER

Tomater
Den klassiske tomaten
Den store runde, klassiske tomaten med sin milde smak og jevne fordeling mellom saft og fruktkjøtt, er en naturlig del av de fleste måltider. Det er denne typen tomat du "alltid" har kunnet kjøpe. I tillegg til å være mild, gir den mye volum for den som vil blir raskt ferdig med oppkuttingen. Store skiver passer bra brødskiven og den smaker ikke for mye tomat for de som ikke vil at den dominerer. 

Tomater kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika. Kom til Europa på 1500-tallet og til Norge først på 1900-tallet, hvor Rogaland i dag er det viktigste produksjonsområde.
 
Tomater er kalorifattige, rike på kostfiber, C-vitamin og betakaroten. Vi må heller ikke glemme antioksidanten lykopen. Flere studier antyder at lykopen kan ha mange svært positive effekter på helsen. Lykopen tas best opp i kroppen hvis tomaten er varmebehandlet.
 
Tomater produserer stoffet etylen. Dette setter fart på modningen på mange andre frukter og grønnsaker, så tomater bør oppbevares litt for seg selv.
 
Tomater oppbevares best ved romtemperatur. Under 8 grader stopper modningen, men da tapes også smak og aroma. I tillegg blir den raskt bløt.
Blir tomaten litt myk og skrukkete i skinnet upassende på brødskiven, så slenger du den på stekepannen.  Ikke kast tomaten med mindre den er råtten/muggen. Da skal den ikke spises for mugg sprer seg lett i hele tomaten.
Chilli
Cherry tomater
Cherrytomat er en liten, rund tomatsort som ofte er søt og saftig. Den er omtrent på størrelse med en kirsebær, derav navnet, og finnes i ulike farger som rød, gul, oransje og til og med lilla. Cherrytomater har en tynn skall og en frisk smak som gjør dem populære i salater, som snacks, eller til matlaging. De kan spises rå, grilles, bakes eller brukes i sauser og supper. På grunn av sin sødme og sprø konsistens er de en favoritt blant både barn og voksne.

Cherrytomatene sin historie starter i Sør-Amerika. De første ble dyrket av urfolk i dagens Peru, Ecuador og Mexico for mer enn 2000 år siden. 
Tomater kom til Europa på 1500 taller og har blitt utviklet gjennom avl. Størrelsen og den søte smake smaken på cherrytomaten har gjort den populær til salater og matlaging. 
Den første kommersielle produksjon av cherrytomat startet på 1900 tallet og dyrkes i dag over hele verden.

 
 
Chilli
Agurk
Agurk er populært i Norge og norsk produsert agurk står veldig sterkt. Det er takket være svært god kvalitet.
Kommer opprinnelig fra India hvor den har blitt dyrket i minst 3000 år. Kom først til Norge på 1600-tallet.
 
Agurk består av ca 97% vann. Så lite kalorier altså. God kilde til B- og C-vitaminer, kalsium, jern, magnesium, sink og karbohydrater.
 
Oppbevares ved 10-14 grader. Bør ikke oppbevares i kjøleskap da blir den fort myk. Behold plasten på og dekk med litt folie, så holder den seg lenger.  Hvis agurken blir brunaktig og/eller myk skjærer du bare bort dette og spiser resten. Ser den litt slapp ut, kan du skrelle den og kjøre gjennom en blender med annen frukt og juice og lage en herlig smoothie. Hvis den mugner må du kaste det hele siden dette lett spres inni agurken.