VÅRE PRODUKTER

Snackspaprika
Snackspaprika / Søt paprika
Snackspaprika, spisspaprika eller søt paprika, er som navnet tilsier søtere i smaken enn vanlig paprika. Dessuten er den lengre og spissere i formen. Miljøgartneriet er eneste norske gartneri som produserer denne typen paprika.
Den stammer fra Sør-Amerika. Kom til Europa på 1500-taller.

Snackspaprika er veldig god til wok, fin i salater, til smørbrød og ost, pizza, gryteretter og gratenger. Søt paprika balanserer også saltsmaken i bacalao. Du kan grille den hel og ta av det svartsvidde skallet etterpå. Da blir paprikaen enda mer smakfull.
 
Snackspaprika er kalorifattig, inneholder mye kostfiber og er rik på A- og C-vitamin. Faktisk mer C-vitamin enn i en appelsin. Den inneholder også betakaroten og er en kilde til vitamin B6.
 
Paprika holder seg best i plast ved 8-10 °C. Oppbevar den i plastpose/plastboks så holder den seg fin lenger. Blir den litt myk til slutt, er det ingen grunn til å kaste den. Stek den på pannen og bruk opp alt. Frøene kan også spises.
 
Tomater
Tomater
I Norge har det gradvis blitt mer vanlig å bruke flere ulike typer tomater, både små og store. Den runde, "vanlige", tomaten med sin milde smak og jevne fordeling mellom saft og fruktkjøtt, er en naturlig del av de fleste måltider.

De fleste har også blitt godt kjent med den søte og aromatiske cherry tomaten. Den er godt egnet til salat eller bare som en sunn snacks. Plommetomaten brukes til hermetisering, i matlaging, som pureer, til ketchup og til sauser.

Tomater kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika. Kom til Europa på 1500-tallet og til Norge først på 1900-tallet, hvor Rogaland i dag er det viktigste produksjonsområde.
 
Tomater er kalorifattige, rike på kostfiber, C-vitamin og betakaroten. Vi må heller ikke glemme antioksidanten lykopen. Flere studier antyder at lykopen kan ha mange svært positive effekter på helsen. Lykopen tas best opp i kroppen hvis tomaten er varmebehandlet.
 
Tomater produserer stoffet etylen. Dette setter fart på modningen på mange andre frukter og grønnsaker, så tomater bør oppbevares litt for seg selv.
 
Tomater oppbevares best ved romtemperatur. Under 8 grader stopper modningen, men da tapes også smak og aroma. I tillegg blir den raskt bløt.
Blir tomaten litt myk og skrukkete i skinnet upassende på brødskiven, så slenger du den på stekepannen.  Ikke kast tomaten med mindre den er råtten/muggen. Da skal den ikke spises for mugg sprer seg lett i hele tomaten.
Chilli
Chili
Det finnes hundrevis av forskjellige chilisorter, og det krever både tid og kunnskap å bli kjent med denne hissige, men anvendelige lille frukten. Brukes den riktig vil den tilføre smak, sødme og ikke minst karakter i din matlaging. Du må bare være litt tålmodig og ikke bli skremt etter en sterk opplevelse som skyldes stoffet capsaicin.
 
Styrken på chili måles utfra konsentrasjonen av capsaicin og vurderes ut en skala som kalles Scoville-skalaen. 0 er helt vanlig paprika. På topp finner du Carolina Peaper med hele 1.569.300 scovillegrader! En annen artig skala er den til Chili Klaus. Han kaller det vindstyrkeskalaen hvor vanlig paprika er Stille mens Carolina Reaper vurderes som Apocalypse. Det sier det meste.
Vanlig rød chili ligger på rundt 5000 scoville grader/Nesten Stille.
 
Chili kommer opprinnelig fra Sør-Amerika og har blitt dyrket i over 5000år. Som så mye annen frukt og grønt, kom den til Europa på 1500-tallet.
Chili er rik på kalium og C-vitamin. Det heves også at chili kan ha en mengde andre gode egenskaper for helsen. Uansett er det ingen grunn til å blir redd selv om det skulle brenne litt.
 
Chili oppbevares best ved 8-12 grader. Legg den i en pose/plastboks for lenger holdbarhet. Selv om chilien blir inntørket og skrukkete, er den fult spiselig. Frøene kan også spises.
Chilli
Agurk
Agurk er populært i Norge og norsk produsert agurk står veldig sterkt. Det er takket være svært god kvalitet.
Kommer opprinnelig fra India hvor den har blitt dyrket i minst 3000 år. Kom først til Norge på 1600-tallet.
 
Agurk består av ca 97% vann. Så lite kalorier altså. God kilde til B- og C-vitaminer, kalsium, jern, magnesium, sink og karbohydrater.
 
Oppbevares ved 10-14 grader. Bør ikke oppbevares i kjøleskap da blir den fort myk. Behold plasten på og dekk med litt folie, så holder den seg lenger.  Hvis agurken blir brunaktig og/eller myk skjærer du bare bort dette og spiser resten. Ser den litt slapp ut, kan du skrelle den og kjøre gjennom en blender med annen frukt og juice og lage en herlig smoothie. Hvis den mugner må du kaste det hele siden dette lett spres inni agurken.  
Chillimarmelade

Stadig jakt på nye produkter

Vi jobber hele tiden med å optimalisere vår produksjon og våre produkter.

Vi legger stor vekt på forskning og utvikling. Nye produkttyper testes ut for å finne de som smaker best og fungerer optimalt i vårt veksthus. Hver sesong har vi egne soner med ny sorter og produkter. Noen kan til slutt ende opp i en butikk, andre produkter gir oss kun en ny erfaring. 


 
Chillimarmelade
Lag en nydelig 
chilimarmelade
Har du kjøpt en hel pakke med chili, bare brukt en liten bit i en oppskrift og vet ikke hva du skal gjøre med resten? Her har du et supert tips: Lag en nydelig chilimarmelade!