I Norge har det gradvis blitt mer vanlig å bruke flere ulike typer tomater, både små og store. Den runde, "vanlige", tomaten med sin milde smak og jevne fordeling mellom saft og fruktkjøtt, er en naturlig del av de fleste måltider.
De fleste har også blitt godt kjent med den søte og aromatiske cherry tomaten. Den er godt egnet til salat eller bare som en sunn snacks. Plommetomaten brukes til hermetisering, i matlaging, som pureer, til ketchup og til sauser.
Tomater kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika. Kom til Europa på 1500-tallet og til Norge først på 1900-tallet, hvor Rogaland i dag er det viktigste produksjonsområde.
Tomater er kalorifattige, rike på kostfiber, C-vitamin og betakaroten. Vi må heller ikke glemme antioksidanten lykopen. Flere studier antyder at lykopen kan ha mange svært positive effekter på helsen. Lykopen tas best opp i kroppen hvis tomaten er varmebehandlet.
Tomater produserer stoffet etylen. Dette setter fart på modningen på mange andre frukter og grønnsaker, så tomater bør oppbevares litt for seg selv.
Tomater oppbevares best ved romtemperatur. Under 8 grader stopper modningen, men da tapes også smak og aroma. I tillegg blir den raskt bløt.
Blir tomaten litt myk og skrukkete i skinnet upassende på brødskiven, så slenger du den på stekepannen. Ikke kast tomaten med mindre den er råtten/muggen. Da skal den ikke spises for mugg sprer seg lett i hele tomaten.